13:45 / 22.07.2021.

Autor: HRT

Junaci hrvatske Banovine - Mile Blažević Čađo

Ponedjeljak, 26. srpnja na Prvom

Ponedjeljak, 26. srpnja na Prvom

Foto: Junaci hrvatske Banovine - Mile Blažević Čađo / dokumentarni film

U ponedjeljak 26. srpnja u 17:15 na Prvom programu emitiramo prvi dio dokumentarnog filma Junaci hrvatske Banovine - Mile Blažević Čađo. Hrvatska Banovina u Domovinskom je ratu teško stradala, što se posebno odnosi na civilne žrtve od Gline i Petrinje do Dvora na Uni, Hrvatske Kostajnice i Hrvatske Dubice. Baćin, kraj Une, druga je najveća masovna grobnica Domovinskog rata. No, slučaj pričuvnog policajca iz Struge Banske, Mile Blaževića - Čađe, jedinstven je u ovom ratu. 

Opasan eksplozivom, Čađo se bacio na oklopljeni kamion s protuzračnim trocijevnim topom, koji je pred sobom tjerao živi štit od pedesetak stanovnika Zamlaće i Struge. Tim je činom spasio mnoge živote i omogućio spašavanje civila i kolega policajaca koji nisu željeli pucati po narodu. Događaj u Strugi zbio se na blagdan svete Ane, 26. srpnja 1991. Tako je privremeno zaustavljena operacija Žaoka, koju je osmislio i provodio "kapetan" Dragan Vasiljković, a JNA je pokazala svoje pravo lice stavljajući se na stranu pobunjenih Srba.

Ponedjeljak, 26. srpnja na Prvom

Ponedjeljak, 26. srpnja na Prvom

Foto: Junaci hrvatske Banovine - Mile Blažević Čađo / dokumentarni film

U dokumentarnom filmu Darka Dovranića, uz povjesničara Jakšu Raguža i neumornog istraživača zločina Ivicu Pandžu Orkana, sudjeluju svjedoci zbivanja, kao i obitelj pokojnog Mile Blaževića Čađe.

Scenarist i redatelj Darko Dovranić, montaža Matija Zajec, a direktor fotografije Siniša Galar.

Dokumentarni film "Junaci hrvatske Banovine - Mile Blažević Čađo" snimljen je 2016. godine. 

Film pogledati i preko multimedijske usluge HRTi

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!