Južna Amerika sa Simonom Reeveom: Čile i Argentina

05.03.2023.

07:22

Autor: HRT

Subota, 11. ožujka na Drugom

Subota, 11. ožujka na Drugom

Foto: Južna Amerika sa Simonom Reeveom / dokumentarna serija

Posljednja etapa Simonova putovanja Južnom Amerikom vodi nas od čileanske pustinje Atacame pa sve do Ognjene zemlje, najjužnijeg područja na svijetu na kojemu žive ljudi. Ne popustite u subotu, 11. ožujka, na Drugom programu u 21:10 peti, i posljednji nastavak dokumentarne serije Južna Amerika sa Simonom Reeveom.  

Atacama je jedno od najsuših mjesta na Zemlji. Tijekom godine ondje padne oko 1 mm oborina. Međutim, Simon Reeve ovdje otkriva šokantne tragove onečišćenja. Pokraj izoliranog lučkog grada Iquiquea nalazi se golemo odlagalište otpada na kojemu su golema brda stare odjeće. To je posljedica tzv. brze mode jer ljudi iz bogatih zemalja svakodnevno bacaju milijune odjevnih predmeta. Simon će i ovdje susresti neke od milijuna venezuelanskih izbjeglica koji su pobjegli iz svoje zemlje te su se u potrazi za boljim životom raselili diljem cijeloga svijeta. 

Subota, 11. ožujka na Drugom

Subota, 11. ožujka na Drugom

Foto: Južna Amerika sa Simonom Reeveom / dokumentarna serija

U Buenos Airesu u Argentini Simon otkriva kako je živjeti s inflacijskom stopom koja je toliko visoka da u usporedbi s njom svi naši problemi čine se zanemarivima. Svoje će putovanje nastaviti Patagonijom i upoznati narod Mapuche čija je pobuna u Čileu uzrokovala veliku krizu. Tijekom nereda spalili su farme i kamione koji prevoze trupce stabala, a poginulo je i mnogo ljudi. Zadnje je to poglavlje duge borbe za zemlju i prava.

Svoje proputovanje Južnom Amerikom Simon će zaključiti u dalekoj Ognjenoj zemlji. Ondje saznaje kako se mjesno stanovništvo oduprlo otvaranju golemih uzgajališta lososa koje su na sjeveru nanijela veliku štetu okolišu. Prikladan je to i optimistični kraj Simonova epskog putovanja Južnom Amerikom i američkim kontinentom.

Dokumentarnu seriju South America with Simon Reeve odabrala je Mira Vočinkić.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!