13:15 / 12.06.2021.

Autor: HRT

Kako je bila zelena moja dolina

Srijeda, 23. lipnja na Trećem

Srijeda, 23. lipnja na Trećem

Foto: Kako je bila zelena moja dolina / film

Američku dramu Kako je bila zelena moja dolina, višestruko Oscarima ovjenčano remek-djelo Johna Forda, ne propustite u srijedu 23. lipnja na Trećem programu HTV-a u 21:55.

Velšanin Huw Morgan, odlazeći u svijet u potrazi za boljom budućnošću, prisjeća se djetinjstva u siromašnom velškom gradiću krajem 19. stoljeća. Bio je najmlađi sin u rudarskoj obitelji i jedini koji je polazio školu, no i sam je bio prisiljen, nakon što mu je poginuo brat, postati rudar. Njegova starija sestra Angharad, iako zaljubljena u mjesnog župnika koji joj uzvraća ljubav, udaje se za sina vlasnika rudnika. Istodobno, dolazi do otpuštanja rudara te postupno Huwovo šestoro braće napušta rodni kraj. Također, bit će i rudarskih nesreća...

Srijeda, 23. lipnja na Trećem

Srijeda, 23. lipnja na Trećem

Foto: Kako je bila zelena moja dolina / film

"Kako je bila zelena moja dolina" slavnoga američkoga redatelja irskoga podrijetla Johna Forda je remek-djelo nagrađeno s pet Oscara (najbolji film, redatelj, fotografija, sporedna muška uloga i scenografija) i jedan od najboljih filmova ove tematike, koja bi se mogla opisati kao film sjećanja.

Gotovo je cijeli film u retrospekciji, viđen očima glavnoga lika kao dječaka, koji u svojem tužnom djetinjstvu pronalazi neupitne vrline vezane uz obitelj, radnu etiku i ljubav prema "malim" ljudima. 

Srijeda, 23. lipnja na Trećem

Srijeda, 23. lipnja na Trećem

Foto: Kako je bila zelena moja dolina / film

Iznimno impresivna crno-bijela fotografija koja na prizore teškoga rudarskoga života baca lirsku, impresionističku notu, reference na kršćanske patnje uglavnom izražene kroz sugestivna lica glavnih junaka, te iznimno vješto režirani masovni prizori odlazaka rudara na posao (kao i slavna scena izvlačenja ranjenika iz urušenog rudnika) izvanredne su odlike ovoga filma.

U filmu HOW GREEN WAS MY VALLEY iz 1941. godine glume Walter Pidgeon, Donald Crisp, Roddy McDowall, Maureen O'Hara, Anna Lee, John Loder, Sara Allgood, Barry Fitzgerald i drugi.

Scenarij je napisao Philip Dunne prema romanu Richarda Llewellyna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!