13:26 / 18.09.2021.

Autor: HRT

Kako je obranjena Hrvatska

Nedjeljom na Prvom

Nedjeljom na Prvom

Foto: Kako je obranjena Hrvatska / dokumentarna serija

U nedjelju, 3. listopada, u 20:45 na Prvom programu HTV-a na rasporedu je drugi nastavak dokumentarne serije Kako je obranjena Hrvatska.

video thumb

Hrvatska je velikosrpsku pobunu i agresiju dočekala razoružana. Jedini način da se obrani bio je da se otme oružje agresoru pa je uslijedio rat za vojarne. Varaždinski dani rata i predaja 32. varaždinskog korpusa naoružala je gotovo cijelu Hrvatsku omogućivši joj da se brani, a miniranje skladišta Barutana kod Bjelovara pokazalo je drugu krajnost agresora i dalo posljednjeg narodnog heroja umiruće SFRJ.

U pomoć opkoljenim vojarnama, ali i u presijecanje Hrvatske kroz Slavoniju krenuo je iz susjedne BiH 5. banjalučki korpus. Iako zaustavljen na kanalu Strug, zauzeo je Okučane i presjekao autoput no spriječeno je njegovo spajanje s Varaždinskim korpusom.

Tjedan dana rujanskog rata za Šibenik i njegova herojska obrana spriječili su velikosrpske agresore da izbiju na Jadransko more i presijeku Dalmaciju i Hrvatsku napola.

Scenarist je Tomislav Šulj, redatelj Zoran Margetić, a urednica epizode Sanja Pražen.

Producenti su Suzana Ivančić i Marko Kaić.

Dokumentarnu seriju Kako je obranjena Hrvatska pogledajte i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj se videoteci nalaze sve epizode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!