10:58 / 29.09.2021.

Autor: HRT

Kako je obranjena Hrvatska

Nedjelja, 10. listopada na Prvom

Nedjelja, 10. listopada na Prvom

Foto: Kako je obranjena Hrvatska / dokumentarna serija

Treći nastavak dokumentarne serije Kako je obranjena Hrvatska prikazujemo u nedjelju 10. listopada u 20:45 na Prvom programu. Emisija obrađuje razdoblje prve polovice listopada 1991. godine, vrijeme kada je Jugoslavenska narodna armija zajedno s paravojnim snagama sastavljenim od Srba iz Hrvatske i Srbije, sinkronizirano napala hrvatske obrambene snage na svim područjima Republike Hrvatske. Iz mnoštva ratnih događaja izdvojene su borbe za Nuštar, Zadar i Karlovac.

Postrojbe JNA zajedno s paravojnim snagama 13. rujna 1991. došle su do Masleničkog mosta te dovele Zadar u okruženje i tada su počele pripreme za ključnu obranu grada, koja se zbila 4., 5. i 6. listopada 1991. Specifičnost borbe za Zadar bile su mnogobrojne kasarne, pa se grad morao braniti njihovim blokadama u gradu, zatim od napada iz smjera Benkovca i Zemunika te od napada JRM s mora, no branitelji su to uspješno obavili.

Zauzimanjem sela Marinci, Petrovci, Bršadin i Cerić Vinkovci su dovedeni u poluokruženje. Na putu im je stajao Nuštar. Presudne bitke za Nuštar vodile su se 3., 4. i 5. listopada 1991. godine. Tada je daleko nadmoćniji neprijatelj poražen i zaustavljen, te su tako obranjeni ne samo Vinkovci već i istočna Slavonija.

Presudne borbe za Karlovac bile su od 4. do 8. listopada 1991. Tada su JNA i paravojne snage napale grad sa svih strana, a kako je u gradu bilo 20 vojnih objekata JNA, oni su predstavljali poseban problem u obrani grada, jer se grad morao braniti iznutra i izvana. Usprkos tako nepovoljnoj situaciji Karlovac je obranjen.

Scenarist je Tomislav Šulj, redatelj Zoran Margetić, a snimatelji Zlatko Sokolović i Davorin Gecl.

Urednik epizode je Anđelko Hundić, a producenti Suzana Ivančić i Marko Kaić.

Dokumentarnu seriju Kako je obranjena Hrvatska pogledajte i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj se videoteci nalaze sve epizode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!