Kako je obranjena Hrvatska

02.10.2021.

15:59

Autor: HRT

Nedjelja, 17. listopada na Prvom

Nedjelja, 17. listopada na Prvom

Foto: Kako je obranjena Hrvatska / dokumentarna serija

U nedjelju 17. listopada u 20:40 na Prvom programu prikazujemo četvrti nastavak dokumentarne serije Kako je obranjena Hrvatska. 

video thumb

Prvog dana listopada 1991. JNA i crnogorski rezervisti počeli su napad na Dubrovnik i jug Hrvatske s kopna, mora i iz zraka. Malobrojni hrvatski branitelji zaustavili su njihovo napredovanje kod Prapratnog, Čepikuća i na Brgatu te tako stekli dragocjeno vrijeme za organiziranje obrane Dubrovnika.

U nastojanju da se pomogne opkoljenom Vukovaru organizirano je nekoliko proboja preko Mirkovaca, koji nisu uspjeli, kao i humanitarni konvoji od kojih je samo jedan, u organizaciji "Liječnika bez granica", uspio stići do bolnice i evakuirati dio teških ranjenika spasivši ih tako od sigurne smrti kasnije na Ovčari.

U isto je vrijeme mala skupina gardista 1. bojne 2. brigade ZNG-a, poznate "Crne mambe", kod Novog Farkašića izvojevala veliku pobjedu i spriječila prodor JNA preko Kupe prema Zagrebu.

Nedjelja, 17. listopada na Prvom

Nedjelja, 17. listopada na Prvom

Foto: Kako je obranjena Hrvatska / dokumentarna serija

Scenarist je Tomislav Šulj, redatelj Zoran Margetić, a snimatelji Zlatko Sokolović i Davorin Gecl.

Urednica epizode je  Lada Džidić, uredica serije Ljiljana Bunjevac Filipović, a producent Marko Kaić.

Dokumentarnu seriju Kako je obranjena Hrvatska pogledajte i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj se videoteci nalaze sve epizode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!