Kako je obranjena Hrvatska

23.10.2021.

12:31

Autor: HRT

Nedjelja, 7. studenoga na Prvom

Nedjelja, 7. studenoga na Prvom

Foto: Kako je obranjena Hrvatska / dokumentarna serija

U nedjelju 7. studenoga u 20:40 na Prvom programu HTV-a ne propustite sedmi nastavak dokumentarne serije Kako je obranjena Hrvatska. 

Pad Bogdanovaca bio je najava pada Vukovara u kojem su malobrojni branitelji herojski odolijevali daleko nadmoćnijem protivniku. Vukovar, grad na samoj granici Hrvatske i Srbije (Vojvodine), činio se Jugoslavenskoj narodnoj armiji pojačanom s paravojnim formacijama lakim plijenom koji je namjeravala pregaziti u samo nekoliko dana. No, junaštvo vukovarskih branitelja skršilo je moć JNA i onemogućilo je u daljnjem napredovanju kroz Slavoniju.

Tri mjeseca obrane Vukovara priskrbilo je Hrvatskoj toliko potrebno vrijeme da organizira obranu, naoruža se i ustroji oružanu silu. Istoga dana kada je pao Vukovar na drugom kraju Hrvatske srpski su pobunjenici počinili još jedan težak zločin. Upavši u Škabrnju i Nadin, u zadarskom zaleđu, paravojne formacije koje su pratile JNA masakrirale su civilno stanovništvo.

Scenarist je Tomislav Šulj, a redatelj Zoran Margetić. Urednica epizode je  Sanja Pražen.

Dokumentarnu seriju Kako je obranjena Hrvatska, iz 2016. godine, pogledajte i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj se videoteci nalaze sve epizode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!