Kako je obranjena Hrvatska

30.10.2021.

12:26

Autor: HRT

Nedjelja, 14. studenoga na Prvom

Nedjelja, 14. studenoga na Prvom

Foto: Kako je obranjena Hrvatska / dokumentarna serija

 U nedjelju, 14. studenoga, u 20:45 na Prvom programu HTV-a pogledajte osmu epizodu dokumentarne serije Kako je obranjena Hrvatska.

Od početka oružane agresije na Hrvatsku Saborsko i Slunj našli su se u potpunom okruženju pobunjenih Srba i JNA na Slunjskom poligonu. Malobrojni slabo naoružani lokalni branitelji herojski su se nekoliko mjeseci odupirali znatno nadmoćnijem protivniku.

Unatoč hrabrom otporu polovinom studenog bili su prisiljeni na izvlačenje prema Bosni i slobodnom teritoriju Hrvatske, ova dva naselja sravnjena su sa zemljom, a njihovo stradanje postalo je temelj optužnice za genocid protiv Srbije. Slična sudbina zadesila je i selo Laslovo koje je bilo jedan od ključeva obrane Osijeka.

Uz Hrvate, Laslovo su branili i tamošnji pripadnici mađarske nacionalne manjine, a zbog pomaganja Mađarske napadnutoj Hrvatskoj Jugoslavensko ratno zrakoplovstvo bombardiralo je mađarsko pogranično mjesto Barcs. Laslovo su branili i pripadnici Internacionalnog voda pa ova epizoda tematizira i sudjelovanje stranih dobrovoljaca, koji su došavši iz 40 zemalja svijeta branili Hrvatsku.

Scenarist je Tomislav Šulj, redatelj Zoran Margetić, a urednica epizode Denisa Šuman Ščurić.

Dokumentarnu seriju Kako je obranjena Hrvatska pogledajte i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj se videoteci nalaze sve epizode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!