Kako je obranjena Hrvatska

04.12.2021.

12:10

Autor: HRT

Nedjelja, 19. prosinca na Prvom

Nedjelja, 19. prosinca na Prvom

Foto: Kako je obranjena Hrvatska / dokumenarna serija

U nedjelju, 19. prosinca, na Prvom programu u 20:40 prikazujemo posljednju, 12. epizodu dokumentarne serije Kako je obranjena Hrvatska. 

Prilikom velikosrpske agresije na Hrvatsku na posebnoj meti agresora bili su objekti katoličke crkve. Ukupno je stradalo 1426 crkava, kapela i samostana. Od toga je 380 objekata potpuno uništeno, a 416 njih teško oštećeno.

Dok su se na drugim bojištima hrvatske postrojbe branile, u zapadnoj Slavoniji pokrenuta je prva ofenzivna operacija Hrvatske vojske - Orkan '91. Od kraja listopada pa sve do Sarajevskog primirja hrvatske postrojbe na novskom i novogradiškom bojištu oslobodile su 20 naselja i oko 720 četvornih kilometara.

U pokušaju da prije Sarajevskog primirja zaokruži okupirani teritorij tzv. Krajine u Dalmaciji, Kninski korpus JNA pokrenuo je operaciju Udar '91. U rano jutro 31. prosinca započeo je snažan tenkovsko-pješački napad na čitavoj bojišnici sjeverne Dalmacije.

Hrvatski branitelji odbili su gotovo sve napade, ali su bili primorani napustiti Pridragu, Novigrad i Paljuv. Bili su to posljednji teritorijalni dobici agresora nakon čega je nastupilo Sarajevsko primirje i međunarodno priznanje Republike Hrvatske.

Scenarist je Tomislav Šulj, redatelj Zoran Margetić, a urednica epizode Mirjana Srhoj.  

Dokumentarnu seriju Kako je obranjena Hrvatska, iz 2016. godine, pogledajte i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj se videoteci nalaze sve epizode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!