Kako je obranjena Hrvatska

16.11.2022.

08:11

Autor: HRT

Subota, 26. studenoga na Četvrtom

Subota, 26. studenoga na Četvrtom

Foto: Kako je obranjena Hrvatska / dokumentarna serija

Prvog dana listopada 1991. JNA i crnogorski rezervisti počeli su napad na Dubrovnik i jug Hrvatske s kopna, mora i iz zraka. Malobrojni hrvatski branitelji zaustavili su njihovo napredovanje kod Prapratnog, Čepikuća i na Brgatu te tako stekli dragocjeno vrijeme za organiziranje obrane Dubrovnika. U subotu, 26. studenoga na Četvrtom programu u 20:05 prikazujemo četvrtu epizodu dokumentarne serije  Kako je obranjena Hrvatska.

U nastojanju da se pomogne opkoljenom Vukovaru organizirano je nekoliko proboja preko Mirkovaca, koji nisu uspjeli, kao i humanitarni konvoji od kojih je samo jedan, u organizaciji "Liječnika bez granica", uspio stići do bolnice i evakuirati dio teških ranjenika spasivši ih tako od sigurne smrti kasnije na Ovčari.

U isto je vrijeme mala skupina gardista 1. bojne 2. brigade ZNG-a, poznate "Crne mambe", kod Novog Farkašića izvojevala veliku pobjedu i spriječila prodor JNA preko Kupe prema Zagrebu.

Subota, 26. studenoga na Četvrtom

Subota, 26. studenoga na Četvrtom

Foto: Kako je obranjena Hrvatska / dokumentarna serija

Urednica epizode Lada Džidić, urednica serije Ljiljana Bunjevac Filipović, scenarij Tomislav Šulj, režija Zoran Margetić, producent Marko Kaić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!