17:52 / 11.09.2021.

Autor: HRT

Kako je obranjena Hrvatska

Nedjeljom na Prvom

Nedjeljom na Prvom

Foto: Kako je obranjena Hrvatska / dokumentarna serija

Dokumentarnu seriju Kako je obranjena Hrvatska ponovno prikazujemo u nedjelju 26. rujna u 20:45 na Prvom programu HTV-a. Seriju je godine 2016. pripremila Dokumentarna produkcija HTV-a u povodu 25. obljetnice prijelomnih događaja koji su obilježili razdoblje najžešćih borbi u Hrvatskoj tijekom rujna, listopada, studenog i prosinca 1991. 

video thumb

U prvoj sustavnoj seriji o Domovinskom ratu u 12 epizoda po 50 minuta uz pomoć bogate televizijske arhive, izjava sudionika i animiranih karti dočaravaju se presudni, ali i oni manje poznati događaji, koji su bili ključni za obranu Hrvatske od velikosrpske agresije. 

Nakon kraćeg kronološkog uvoda, svaka epizoda kroz tri veće priče predstavlja gotovo sva važnija bojišta i okršaje na prostoru cijele Hrvatske.

Ekipu na čelu s redateljem Zoranom Margetićem i urednicom serije Ljiljanom Bunjevac Filipović čine scenaristi Tomislav Šulj i Vladimir Brnardić; urednici epizoda Sanja Pražen, Anđelko Hundić, Lada Džidić i Leon Rizmaul, te suradnici Sandra Pavković i Borna Marinić.

Nedjelja, 26. rujna na Prvom

Nedjelja, 26. rujna na Prvom

Foto: Kako je obranjena Hrvatska / dokumentarna serija

1. epizoda:

Nakon raketiranja Banskih dvora u Zagrebu i pokušaja ubojstva trojice ključnih hvatskih čelnika - predsjednika RH Franje Tuđmana, predsjednika SFRJ Stjepana Mesića i saveznog premijera Ante Markovića, Hrvatska je 8. listopada 1991. proglasila neovisnost. No put do toga nije bio nimalo lagan jer su već u proljeće 1991. počeli oružani sukobi i prikrivena agresija, koja se tijekom ljeta pretvorila u otvorene napade.

Otvoreni rat počeo je s posljednjim danima kolovoza i početkom rujna kada se među prvima na udaru našao Gospić. Uspješna obrana Gospića ostala je medijski gotovo nezapažena unatoč velikom strateškom značaju ove pobjede, a epizoda se još bavi herojskim obranama i tragičnim sudbinama Hrvatske Kostajnice i Petrinje.

Urednici prve epizode su Ljiljana Bunjevac Filipović i Vladimir Brnardić. Scenarist je Tomislav Šulj, a producenti Suzana Ivančić i Marko Kaić.

Nedjelja, 26. rujna na Prvom

Nedjelja, 26. rujna na Prvom

Foto: Kako je obranjena Hrvatska / dokumentarna serija

Dokumentarnu seriju Kako je obranjena Hrvatska pogledajte i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj videoteci je i dostupna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!