14:52 / 08.11.2021.

Autor: HRT Komunikacije

Kamen puca, pjesma putuje – glazbena emisija posvećena Škabrnji i Vukovaru

Moja Domovina

Moja Domovina

Foto: Kamen puca, pjesma putuje / HRT

U subotu 20. studenoga u 20:10 na Prvom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1) na rasporedu je glazbeno-razgovorna emisija Kamen puca, pjesma putuje. Naslovljena je prema jednom od stihova najpoznatije i najslušanije hrvatske domoljubne pjesme iz 1990-ih, "Moja domovina", koja je 1991. u koautorstvu Zrinka Tutića i Rajka Dujmića te u izvedbi Hrvatskog Band Aida postala svojevrsnom himnom hrvatskog osamostaljenja i borbe za slobodu.

video thumb

Tri desetljeća od njezina nastanka u tjednu u kojem obilježavamo Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata te Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u prigodnoj glazbenoj emisiji donosimo izbor pjesama koje su obilježile 90-e te su u međuvremenu postale trajnom baštinom hrvatske zabavne, pop i rock glazbe.

Kako su ove pjesme nastale budeći nadu i ohrabrenje, čime su sve osvojile mnogobrojne slušatelje u najtežim trenucima rata, te zašto su i danas veoma rado slušane, u emisiji govore njihovi autori, izvođači i suvremenici.

Osim studijskih izvedbi pjesama koje će otpjevati izvorni, ali i neki novi izvođači u pratnji orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog, emisija donosi podsjećanje na glazbenu i izvođačku raznolikost kao i glazbeno autorstvo tog vremena uz stručni komentar dugogodišnjeg urednika i direktora programa diskografske kuće Croatia Records Siniše Škarice.

U emisiji nastupaju Marko Perković Thompson, Mladen Bodalec, Tereza Kesovija, Miroslav Škoro, Zaprešić Boys, Klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice, Dražen Žanko, Đani Stipaničev, Gabi Novak, Hrvoje Hegedušić, Najbolji hrvatski tamburaši, Vladimir Kočiš, Renata Sabljak, Radojka Šverko, Pero Galić, Putokazi, Emilija Kokić, Jacques Houdek, Andrej Baša, Klapa Intrade, ex Ladarice.

Urednica je Elizabeth Homsi, redatelj Danko Volarić, scenarist Boško Picula, voditelji Barbara Kolar i Duško Ćurlić, a producent Petar Krešimir Peras.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!