Kanarski otoci: Život na rubu

24.05.2022.

08:39

Autor: HRT - RJ Marketing i Komunikacije

Petak, 3. lipnja na Prvom

Petak, 3. lipnja na Prvom

Foto: Kanarski otoci / dokumentarac

Od petak 3. lipnja na Prvom programu u 15 sati započinjemo s prikazivanjem dvodijelnog dokumentarnog filma Kanarski otoci.

Kanarski otoci, izolirano otočje u Atlantskom oceanu, uz sjeverozapadnu obalu Afrike. Svaki je otok jedinstven, različita reljefa i klime - tu su priobalna područja umjerene klime, vruće pustinje, tropske kišne šume i hladne planine, vrhunaca vječno prekrivenih snijegom.

Ovi su otoci kontinent u malom, a na njima živi veliki broj autohtonih vrsta, kao rijetko gdje na planetu.

Petak, 3. lipnja na Prvom

Petak, 3. lipnja na Prvom

Foto: Kanarski otoci / dokumentarac

U prvom dijelu pratimo kako su vjetar i voda donijeli prvo sjeme, kukce i životinje na ove izolirane otoke. Tako je ovdje nastalo neviđeno bogatstvo i raznolikost života. Među ostalim, tu imamo i mikroklimatska područja, kao što je jedina sačuvana kišna šuma umjerenog pojasa na svijetu.

Životinje i biljke razvile su jedinstvene značajke kako bi preživjele na ovim otocima. Stoga ovdje možemo doživjeti iznenadne susrete s neobičnim pticama i veličanstvenim kitovima!

Dokumentarni film THE CANARY ISLAND odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!