Karakter

21.09.2022.

15:44

Autor: HRT

Petak, 23. rujna na Trećem

Petak, 23. rujna na Trećem

Foto: Karakter / film

U petak 23. rujna na Trećem u 22:35 prikazujemo nizozemsku kriminalističku dramu Karakter. Iznimno snažno ostvarenje kafkijanske atmosfere, dobitnik Oscara za najbolji strani film 1998. godine i prvijenac redatelja Mikea van Diema u nizu flashbackova priča o kompleksnom odnosu oca i sina u mračnom maglovitom Rotterdamu dvadesetih godina 20. stoljeća.

Pritom je uz istančano posvećivanje pažnje svakom liku ipak najfascinantniji Drevenhaven, nezaboravna figura dickensovskih proporcija, kojeg vrhunski portretira Jan Decleir. Njegovi su motivi puno kompleksniji od onih prosječnog negativca. Jer ispod hladne površine skriva se nesretna osoba, mučena unutrašnjim demonima i oprečnim osjećajima prema sinu, od bijesa, srama, ogorčenja do ponosa.

Petak, 23. rujna na Trećem

Petak, 23. rujna na Trećem

Foto: Karakter / film

Redatelj Mike van Diem kreirao je djelo tolike emotivne dubine kakvo se rijetko viđa u recentnoj filmskoj produkciji, a iznimno kvalitetnim i inteligentnim scenarijem, prema romanu Ferdinanda Bordewijka, dokazao je da velika djela mogu biti pretočena u isto tako izvrsne ekranizacije.

Mladi Katadreuffe (Fedja van Huet) glavni je osumnjičenik za ubojstvo gradskog moćnika Dreverhavena (Jan Decleir) i kroz njegovu priču policiji pratimo rasplet događaja. Katadreuffe je rastao kao izvanbračni sin Dreverhavena i siromašne, ali ponosne i šutljive Jobe (Betty Schuurman) koja je odbijala udaju za Dreverhavena. Stoga joj se on cijeli život osvećivao preko sina stvarajući mu nepremostive zapreke u karijeri...

Scenarij i režiju potpisuje Mike van Diem.

Film ARAKTER / CHARACTER snimljen je 1997. godine.

Urednik Dean Šoša.

Petak, 23. rujna na Trećem

Petak, 23. rujna na Trećem

Foto: Karakter / film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!