08:54 / 04.03.2021.

Autor: HRT

In memoriam Andrija Zafranović: Karaula

Četvrtak, 18. ožujka na Drugom

Četvrtak, 18. ožujka na Drugom

Foto: Karaula / film

U četvrtak 18. ožujka u 21 sat na Drugom, u povodu nedavne smrti jednog od najcjenjenijih domaćih filmskih i TV montažera Andrije Zafranovića, prikazujemo hrvatsku crnu komediju Karaula. Ostvarenje je to redatelja Rajka Grlića nastalo prema romanu Ante Tomića "Ništa nas ne smije iznenaditi".

U malenoj karauli na jugoslavensko-albanskoj granici još jedna generacija vojnika čeka kraj vojnog roka, broji dane do trenutka kada će skinuti uniforme. Proljeće je 1987. i oni ne slute da će ih uskoro ponovno obući i krenuti u rat, jer posljednji su dani zemlje koja se zvala Jugoslavija. No tada to još nitko nije mogao znati. Svakodnevni vojnički život narušen je neobičnim okolnostima. Frustrirani i uvijek pijani poručnik Safet Pašić osjeti čudnu bol u preponama.

video thumb

U pomoć zove jedinog liječnika među vojnicima, Sinišu Siriščevića, koji u potpunoj diskreciji utvrdi da se radi o spolnoj bolesti. Ne želeći da njegova supruga sazna što se dogodilo i tražeći razlog da ne ode kući, Pašić objavi izvanredno stanje, tvrdeći da se albanska vojska sprema napasti Jugoslaviju. Lakrdija se pretvara u ratnu psihozu: vojnici kopaju rovove, Pašić je iz dana u dan sve nekontroliraniji, Siniša se upušta u opasnu ljubavnu pustolovinu, a njegov najbolji prijatelj Ljuba Paunović odluči napustiti vojsku. Situacija polako izmiče kontroli.

U filmu Rajka Grlića iz 2005. godine glume Toni Gojanović, Emir Hadžihafisbegović, Sergej Trifunović, Bogdan Diklić, Verica Nedeska...

Scenaristi su Ante Tomić i Rajko Grlić, snimatelj Slobodan Trninić, a montažer Andrija Zafranović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!