10:23 / 13.03.2021.

Autor: HRT

Kašmir - rat na krovu svijeta

U noći na ponedjeljak, 21./22. ožujka na Trećem

U noći na ponedjeljak, 21./22. ožujka na Trećem

Foto: Kašmir - rat na krovu svijeta / dokumentarni film

U noći na ponedjeljak, 21./22. ožujka u 0:25 na Trećem slijedi dokumentarni film Kašmir - rat na krovu svijeta.

Kašmir je jedna od najmilitariziranijih zona na svijetu. Na sjeveru je Azad Kašmir - u prijevodu Slobodni Kašmir - kojim upravlja Pakistan i čuva ga 150.000 vojnika. Na Jugu je Jammu i Kašmir. Većinom muslimansko stanovništvo čuva 700.000 indijskih vojnika. Stalno ratno stanje traje od 1947. Uz velik rizik, francuska TV ekipa ušla je u oba dijela Kašmira, snimajući na mjestima na koja je vrlo malo novinara ovlašteno ući. 

U indijskom sektoru susreli su jednog od vođa pobune za neovisnost kojeg redovito napadaju indijske vlasti. Prema podacima nevladinih organizacija, indijska policija mučila je ili je odgovorna za nestanak tisuća muškaraca.

Na pakistanskoj strani, general Jawad želi nam pokazati kako sprečavaju islamske militante i talibane da ovdje ponovo stvore uporište. Ali redoviti prekidi primirja s Indijom znače da su građani i dalje žrtve u unakrsnoj vatri.

Paul Comiti redatelj je dokumentarnog filma KASHMIR: WAR IN PARADISE iz 2019. godine, a odabrala ga je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!