14:32 / 27.09.2021.

Autor: HRT

Kineska četvrt

Srijeda, 6. listopada na Trećem

Srijeda, 6. listopada na Trećem

Foto: Kineska četvrt / HRT

U srijedu 6. listopada u 22 sata na Trećem prikazujemo kriminalistički film Kineska četvrt (CHINATOWN; 1974.) redatelja Romana Polanskog. 

Srijeda, 6. listopada na Trećem

Srijeda, 6. listopada na Trećem

Foto: Kineska četvrt / film

Krajem tridesetih godina u Los Angelesu privatnoga detektiva Jakea Gittesa (J. Nicholson) unajmi gospođa Mulway (F. Dunaway) da otkrije viđa li se njezin suprug, inače lokalni bogataš i biznismen, s drugom ženom. Pojavi se i druga žena koja se također predstavi kao gospođa Mulway i traži da zaboravi na slučaj.

Gittes otkriva složenu igru vezanu uz licence oko gradske vode, korupciju i preprodaju zemljišta, u što je upleteno barem jedno ubojstvo. Otkrije da je suprug gospođe Mulway ubijen, a i njega počnu progoniti...

Srijeda, 6. listopada na Trećem

Srijeda, 6. listopada na Trećem

Foto: Kineska četvrt / film

Izvrstan detektivski film "Kineska četvrt" u doslovnom je smislu neonoir. Unutar tipično "detektivskog" slučaja razvija se neobična radnja koja dolazi do svojega izvora u strašnim, incestuoznim djelima koja su determinirala glavne junake filma. Njih tumače izvrsni američki glumci Jack Nicholson, Faye Dunaway i John Huston (i sam sudjelujući u režiji nekih sekvenci). 

Film je majstorski režirao Roman Polanski, koji je uvijek u svojim filmovima znao vješto i uvjerljivo predočiti zlo i ono instinktivno, a razorno i ubojito u ljudima.

Film "Kineska četvrt" je osvojio, uz jedanaest nominacija za nagradu Oscar, samo jednoga: za scenarij Roberta Townea.  Jack Nicholson 1990. godine režirao je nastavak filma, "The Two Jakes".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!