14:32 / 21.05.2021.

Autor: HRT

Kineski put

Subota, 29. svibnja na Četvrtom

Subota, 29. svibnja na Četvrtom

Foto: Kineski put / dokumentarac

U subotu 29. svibnja na Četvrtom programu HTV-a u 13:10 ne propustite dokumentarni film Mire Aščića - Kineski put.

Kina je u posljednja tri desetljeća ostvarila neviđeni ekonomski razvoj. Svijet je industriju premjestio u Kinu, a ona svijet zapljusnula jeftinim proizvodima. Najmnogoljudnija nacija na svijetu, zahvaljujući predanom i jeftinom radu stotina milijuna Kineza, postala je drugo najveće gospodarstvo na svijetu.

Kinezi su naučili raditi i sada proizvode i sofisticirane proizvode. Kineski napredak vidljiv je na svakom koraku. Iznikli su golemi milijunski gradovi koje je teško razlikovati i koji se guše od prenapučenosti.

Kakva je ta nova Kina? Kuda ide? Kakva joj je budućnost? Što u toj nevjerojatnoj utrci dobiva, a što gubi? Nasljednici Mao Ce Tunga izvukli su 700 milijuna Kineza iz siromaštva, no je li Komunistička partija na dobrom putu da najmnogoljudniju naciju na svijetu dovede do blagostanja?

Novinar HRT-a i autor dokumentarnog filma Miro Aščić tijekom triju putovanja prošao je Peking, središte političke moći, i Šangaj, simbol ekonomske moći nove Kine. Ali i Hangzhou, Ningbo, Yiwu, Zhengzhou, rodni grad Mao Ce Tunga Shaoshan te Hong Kong, financijski centar Dalekog istoka, kako bi istražio što je to novi Kineski put i kuda ide Kina.

Urednica je Nataša Ban Leskovar.

Dokumentarac pratite i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj videoteci je i dostupan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!