Klasika mundi

21.11.2022.

11:55

Autor: HRT

Klasika mundi

Klasika mundi

Foto: HTV / HRT

Premijerno izvedena u studenom 2002. godine, "The Queen Symphony" za zbor i simfonijski orkestar britanskog skladatelja Tolge Kashifa, ostvarila je veliki uspjeh u rodnoj Britaniji te je prvi put izvedena u Hrvatskoj 18. lipnja 2022. godine na open air koncertu na varaždinskom Korzu. Skladatelj je svoje djelo izgradio na motivima desetak naslova pjesama rock grupe Queen, a izvedba ovog monumentalnog djela nastavak je dugotrajne međunarodne suradnje dviju glazbenih škola, Glazbene škole u Ravensburgu i Glazbene škole u Varaždinu. U ovom velikom međunarodnom projektu uz glazbene škole sudjelovao je i zbor Chorus angelicus te Koncertni ured Varaždin. 

Varaždinom su odzvanjali zvuci obrada pjesama grupe Queen - Radio Gaga, The Show Must Go On, Love Of My Life, Another One Bites The Dust, Killer Queen, We Are The Champions, Bohemian Rhapsody, Who Wants To Live Forever i brojnih drugih, a 40-ak učenika iz Glazbene škole u Ravensburgu pridružilo se gudačkom i puhačkom orkestru kao i mješovitom i dječjem zboru Glazbene škole u Varaždinu.

Ovaj je događaj uspješno prošao selekcijski postupak te je uvršten kao jedan od projekata u sklopu European Year of Youth 2022. na razini EU.

Snimku koncerta prikazujemo u petak, 25. studenoga, u 18:50 na Trećem, u sklopu Klasike mundi.

Redatelj snimke je Miljenko Bukovčan, a urednica Marija Ramljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!