Klasika mundi: 52. Varaždinske barokne večeri: Irski barokni orkestar, snimka

11.01.2023.

10:27

Autor: HRT

Klasika mundi

Klasika mundi

Foto: HTV / HRT

U petak, 13. siječnja, u 19 sati na Trećem prikazujemo snimku koncerta Irskog baroknog orkestra s otvorenja 52. Varaždinskih baroknih večeri.  

Ambasador irske glazbene prošlosti, IBO, koristi svoju jedinstvenu perspektivu za stvaranje sve veće zaklade znanja o glazbi u Irskoj iz razdoblja baroka i klasicizma, a istraživanja, snimke i izvedbe nude publici diljem svijeta novi sadržaj za preispitivanje, prihvaćanje i uživanje u bogatom kulturnom nasljeđu ove zemlje.

Pozitivne kritike stižu sa svih strana svijeta, posebice iz časopisa kao što su Gramophone Magazine, France Musique i BR Klassik. U veljači 2022. IBO je uz pohvalne kritike debitirao u Linbury Theatreu, Royal Opera Houseu u Londonu u Vivaldijevoj operi Bajazet, koprodukciji Irske nacionalne opere i Royal Opera House i odmah osvojio Nagradu Olivier za iznimno postignuće u operi.

Dirigent i umjetnički voditelj ansambla je Tom Foster, a solistica je britanska mezzosopranistica Katie Bray. Dobitnica nagrade publike Dame Joan Sutherland na BBC-jevu natjecanju Singer of the World 2019. u Cardiffu, poznata je po svojoj magnetičnoj pojavi na pozornici i blistavom izražajnom tonu. Nastupa u različitim opernim kućama i u raznovrsnom repertoaru, a osobito je cijenjena kao interpretkinja baroknog repertoara.

Na programu su djela G. F. Händela, N. Pasqualija, T. Giordanija, A. Vivaldija, Ch. W. Glucka, J. K. Vanhala, T. Arnea i P. van Malderea.

Redatelj snimke je Tvrtko Grgić, a urednica Marija Ramljak. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!