Knjiga ili život: Alfonso Cruz i Đorđe Matić

14.10.2021.

20:29

Autor: HRT

Utorkom na Trećem

Utorkom na Trećem

Foto: Knjiga ili život / HRT

Novo izdanje emisije Knjiga ili život ne propustite u utorak 19. listopada u 20:05 na Trećem programu HTV-a.

Afonso Cruz dosad je objavio tridesetak knjiga, osvojio gomilu nagrada a mi smo njegova djela Kokoschkina lutka, Cvijeće i Kupit ćemo pjesnika čitali u prijevodu Deana Trdaka

Osim kao književnik, ilustrator i redatelj animiranih filmova, Afonso Cruz također djeluje i kao skladatelj blues/roots glazbe za sastav The Soaked Lamb u kojem svira gitaru, usnu harmoniku, bendžo i ukulele.

Portugalski pisac u Zagrebu je predstavio svoj novi roman Ni svi kitovi ne lete a s njim je razgovarala Hanja Rakovac Mašić.

Afonso Cruz

Afonso Cruz

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Đorđe Matić, zagrebački je pjesnik i esejist ali je od 1991. živio je najprije u Italiji, a zatim u Nizozemskoj, gdje je u Amsterdamu studirao englesku i talijansku književnost. Objavio je pjesničke zbirke Lingua franca i Haarlem Nocturne na nizozemskom jeziku, knjige eseja o glazbi Tajni život pjesama – hrvatska popularna muzika devedesetih i Tajne veze, te zbirku ogleda o srpskoj kulturi Historija i savremenici. 

Nedavno je objavio dvije esejističke knjige: na francuskom Lica tišine i na srpskom Senke naših predaka: otrgnuto od zaborava. Prije nekoliko mjeseci izašla mu je nova zbirka poezije Drugi zvuk. Urednik je i koautor Leksikona YU mitologije i koautor trojezičnog muzičkog priručnika Eastern European Folk Tunes. Povod našem razgovoru je roman Niotkuda s ljubavlju. 

Urednici emisije su Koraljka Kirinčić i Gordan Nuhanović

Emisiju možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj se videoteci nalaze emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!