Knjiga ili život: Banijska književna antologija, Annie Ernaux i Imperij

21.10.2021.

19:30

Autor: HRT

Utorkom na Trećem

Utorkom na Trećem

Foto: Knjiga ili život / HRT

U utorak, 26. listopada na Trećem programu u 20:05 ne propustite novo izdanje emisije Knjiga ili život.

Banijska književna antologija odvela nas je u Petrinju gdje smo o avangardnoj prošlosti i živoj literarnoj sadašnjosti ovoga kraja razgovarali s piscima koji su je uredili Miroslavom Krinom i Borisom Vrgom.

A nakon književnog posjeta Baniji putujemo u Francusku kroz čiju nas povijest od drugog svjetskog rata pa do danas kroz vlastiti doživljaj mode, trendova, vladajućih svjetonazora i politike vodi Annie Ernaux u knjizi Godine.

Ova francuska književnica u posljednje je vrijeme izuzetno zanimljiva javnosti, nagađalo se da bi mogla dobiti Nobelovu nagradu za književnost, no to se nije dogodilo. Ali film Događaj, snimljen prema njenom istoimenom romanu dobio je Zlatnog lava na ovogodišnjem venecijanskom filmskom festivalu.

Godine je s francuskoga prevela Vlatka Valentić, a o tome što su donosile u periodu omeđenom oskudicom poslije Drugog svjetskog rata i današnjim konzumerizmom razgovaramo s književnim kritičarom Dariom Grgićem.

I u nastavku emisije govorimo o knjizi u kojoj se osobna sjećanja prepliću s poviješću. Ovaj put Sovjetskog saveza o čijem je raspadu Ryszard Kapuściński napisao klasik putopisne reportaže – Imperij o kojem razgovaramo s prevoditeljem Adrianom Cvitanovićem.


Urednici emisije su Koraljka Kirinčić i Gordan Nuhanović

Emisiju možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj se videoteci nalaze emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!