Knjiga ili život: Damir Karakaš, Marko Pogačar i nagrade za najbolje prijevode

07.10.2021.

20:30

Autor: HRT

Utorkom na Trećem

Utorkom na Trećem

Foto: Knjiga ili život / HRT

U utorak, 12. listopada na Trećem programu u 20:05 ne propustite novo izdanje emisije Knjiga ili život.

Emisiju otvaramo razgovorom s Damirom Karakašom o pretvorbi traumatičnog stvarnog događaja u roman Okretište.

U nastavku emisije razgovaramo s onima koji slike svijeta iz vidljivog i nevidljivog spektra opisane u svjetskoj književnosti prevode kako bi i nama bile razumljive.

Dobitnica nagrade "Josip Tabak" za životno djelo je Irena Lukšić, cijenjena i nagrađivana prevoditeljica s ruskog zahvaljujući kojoj hrvatski čitatelji mogu uživati u vrhunskim prijevodima brojnih ruskih autora.

Naše su gošće dobitnica godišnje nagrade za prijevod poezije Aiméa Césairea, Bilježnica povratka u zavičaj, Vanda Mikšić. I dobitnica godišnje nagrade za prijevod proznoga djela, romana Jean-Baptistea del Amoa - Carstvo životinja, Željka Somun. I za kraj razgovor s Markom Pogačarom čija je Knjiga praznika osvojila novu pjesničku nagradu "Stjepan Gulin",a američko Društvo književnih prevoditelja objavilo je da je američko izdanje izabranih pjesama Marka Pogačara u finalu prestižne nagrade National Translation Award.

Urednici emisije su Koraljka Kirinčić i Gordan Nuhanović

Emisiju možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj se videoteci nalaze emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!