Knjiga ili život: Dražen Katunarić i Dalibor Šimpraga

28.01.2022.

16:08

Autor: HRT

Utorkom na Trećem

Utorkom na Trećem

Foto: Knjiga ili život / HRT

U emisiji Knjiga ili život, koja je na rasporedu u utorak, 1. veljače, u 20:05 na Trećem, donosimo dva literarna "izvještaja" iz pera etabliranih hrvatskih autora.

"Izvještaj o generaciji" Dalibora Šimprage zbirka je priča koja se na neki način nadovezuje na autorove ranije priče sabrane u knjizi Kavice Andreja Puplina. U njoj je, dvadeset godina prije, Šimpraga opisao generaciju trešnjevačkih tridesetogodišnjaka pred kojima su životni planovi. Sada, u Izvještaju o generaciji, to su pedesetogodišnjaci mahom lišeni iluzija i zahvaćeni duhom sivila i nezadovoljstva, iznevjerenih nada i spaljenih iluzija.

I Dražen Katunarić u svom novom romanu "Zbogom, pustinjo" rekonstruira jedno vrijeme, jedan događaj iz 1993. u Alžiru kad su lokalni talibani na iznimno okrutan način umorili radnike hrvatskog poduzeća Hidroelektra. Katunarić nam tu tragičnu, pomalo zaboravljenu priču posreduje na polifoničan način, slikajući život na gradilištu, odnose među radnicima i odnose radnika i lokalnog stanovništva, a ono što roman čini poetičnim jesu opisi brutalne ljepote pustinje.

Urednici emisije su Koraljka Kirinčić i Gordan Nuhanović

Emisiju možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj se videoteci nalaze emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!