Knjiga ili život: Friedrich Nietzsche i Alba de Cespedes

10.03.2022.

19:47

Autor: HRT

Koraljka Kirinčić

Koraljka Kirinčić

Foto: Knjiga ili život / HRT

U utorak, 15. ožujka, u 20:05 na Trećem programu slijedi emisija Knjiga ili život.

O knjizi Rüdigera Safranskog Nietzsche: Biografija njegove misli razgovaramo s Goranom Sunajkom s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a Ksenija Grubišić objašnjava teze koje je postavila u knjizi Imoralizam Friedricha Nietzschea.

Roman Zabranjena bilježnica na hrvatski je preveden čak 70 godina nakon objavljivanja. Napisana u formi dnevnika, ova je knjiga i u svijetu potaknula ponovni interes za talijansku književnicu Albu de Cespedes, unuku prvoga predsjednika Kubanske republike. Njen roman Nikome nema povratka doživio je 1938. senzacionalan uspjeh, više od 40 izdanja i prijevode na 20 jezika. Na hrvatski je 1960. preveden njen drugi slavni roman Na njenoj strani, a sada je pred nama Zabranjena bilježnica koju je prevela naša gošća Antonija Radić.

U nastavku putujemo u naše književno susjedstvo. Srđan Valjarević, pisac čiji je roman Como mnogima bio omiljeno štivo, objavio je novu knjigu. O čemu je riječ zna književni kritičar Dario Grgić.

Urednici emisije su Koraljka Kirinčić i Gordan Nuhanović.

Emisiju možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj se videoteci nalaze emitirana izdanja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!