Knjiga ili život: Krleža i Houellebecq

18.01.2023.

Zadnja izmjena 20:42

Autor: HRT

Knjiga ili život na Trećem

Knjiga ili život na Trećem

Foto: HTV / HRT

Emisiju Knjiga ili život o knjigama i svemu onome što asocira na knjigu i književnost prikazujemo srijedom na Trećem programu u 20:35. Predstavljamo nove knjige, donosimo razgovore s piscima i kritičarima te podsjećamo na književne klasike.

Iznenadan nas je napustio naš stalni kritičar Dario Grgić. Kritika koju ćete gledati u emisiji Knjiga ili život danas, 18. siječnja, na našu veliku žalost, njegova je zadnja.

U emisiji donosimo: Za književni početak godine odabrali smo pisca poznatog po kontroverzama, proroka koji u svojim fikcijama nije samo predvidio duh budućeg vremena nego i terorističke napade. Ipak, najveći moralist svjetske književnosti više nije toliko otrovno ciničan i bezobrazan koliko melankolično depresivan.

No, prije razgovora o novom romanu Michela Houellebecqa Uništiti vraćamo se piscu uz čije smo novoobjavljene fragmente dnevnika Hiljdudevetstošezdesete završili prošlu godinu:
Miroslavu Krleži.

Memorijalni prostor, odnosno stan u kojem su 30 godina živjeli slavna glumica HNK Bela i jugoslavenski i hrvatski pisac Miroslav Krleža oštećen je u zagrebačkom potresu.

Od tada su minule gotovo tri godine, a stan je i dalje zatvoren za posjetitelje; nema ni naznaka obnove.

Ljubaznošću kustosice Vesne Vukelić obavili smo kratku novinarsku inspekciju, provjerili stanje Krležine biblioteke, umjetnina, antiknog namještaja i ostalih dijelova baštine za koju brine Muzej Grada Zagreba.

Urednici emisije su Koraljka Kirinčić i Gordan Nuhanović.

Emisiju možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj se videoteci nalaze emitirana izdanja.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!