Knjiga ili život: Marina Šur Puhlovski i Drago Glamuzina

08.02.2023.

09:28

Autor: HRT

Knjiga ili život na Trećem

Knjiga ili život na Trećem

Foto: HTV / HRT

Emisiju Knjiga ili život o knjigama i svemu onome što asocira na knjigu i književnost prikazujemo srijedom na Trećem programu u 20:35. Predstavljamo nove knjige, donosimo razgovore s piscima i kritičarima te podsjećamo na književne klasike. Novo izdanje emisije slijedi 15. veljače.

"Crni zec" – sabrane i nove pjesme Drage Glamuzine omogućile su nam da u linearnom slijedu pratimo pretvorbu njegova života u tekst, fikcionalizaciju piščevog građanskog ja koje u dijalogu s lirskim junakom stvara novu književnu istinu. Eros i tanatos, obitelj i preljub u okružju surovog korporativnog kapitalizma. Likovi, motivi, razgovori s prethodnicima koji su ga obilježili ali i vlastitim knjigama dopunjuju se i klize kroz zbirke "Mesari", "Je li to sve" i "Everest" koje kada se čitaju zajedno nalikuju na roman u stihovima.

Novi roman Marine Šur Puhlovski "Virus, potres, brak" nastavlja se na ciklus romana o Sofiji Kralj (Nesanica, Ljubav, Igrač, Divljakuša, Zbogom djevojčice), s tim da je glavna tema ovog romana njen brak s junakom Igrača, odnosno 45 godina tog braka. On je većinu tog vremena propadao, ali se ipak održao gotovo pola stoljeća, jer je "institucija" žilava, kako na jednom mjestu kaže junakinja.

Urednici emisije su Koraljka Kirinčić i Gordan Nuhanović.

Emisiju možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj se videoteci nalaze emitirana izdanja.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!