Knjiga ili život: Neven Jovanović i Ingmar Bergman

07.04.2022.

21:14

Autor: HRT

Utorkom na Trećem

Utorkom na Trećem

Foto: Knjiga ili život / HRT

U utorak, 12. travnja, u 20:05 na Trećem programu slijedi emisija Knjiga ili život.

Lik Antigone iz istoimene Sofoklove tragedije bio je i ostao inspiracija mnogim autorima. Antigonina ustrajnost da dolično pokopa brata Polinika, unatoč zabrani kralja Kreonta otvarala je i još uvijek otvara rasprave o etičkim, političkim, pa i rodnim implikacijama njezina čina.

Priča o hrabroj ženi iz Tebe ne zastarijeva, pitanje je zastarijevaju li prijevodi tog djela. O tome, ali i o nekim drugim filološkim pitanjima razgovaramo s Nevenom Jovanovićem, inače autorom najnovijeg prijevoda "Antigone" na hrvatski jezik. Čovjek ne može počiniti nasilje protiv istine, a da ne strada. A da ne učini zlo.

Tako kaže svećenik, prva osoba kojoj Anna, majka slavnog Ingmara Bergmana i protagonistica "Povjerljivih razgovora" priznaje bračnu nevjeru. No, i istina je možda samo još jedna zamka. Jer ona posluša savjet svoga duhovnika ali ne dobiva ni utjehu ni oprost a priznanje afere truje atmosferu u kojoj živi. Spisateljski opus Ingmara Bergmana iz sjene njegovih filmova pokušat ćemo izvući uz pomoć kritičara Daria Grgića.

Urednici emisije su Koraljka Kirinčić i Gordan Nuhanović.

Emisiju možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj se videoteci nalaze emitirana izdanja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!