19:37 / 18.03.2021.

Autor: HRT

Knjiga ili život: Rajko Grlić i Helena Janeczek

Utorkom na Trećem

Utorkom na Trećem

Foto: Knjiga ili život / HRT

U utorak, 23. ožujka na Trećem programu u 22:10 prikazujemo emisiju Knjiga ili život. Gost emisije je redatelj i scenarist Rajko Grlić s kojim ćemo razgovarati o knjizi priča i uspomena njegove majke. Reprizno izdanje emisije pogledajte u nedjelju, 28. ožujka na HTV3 u 14:40.

"Sjećanja i druge neobjavljene priče" Eve Grlić dnevnik su jednog prostora i vremena u kojem je opisala uspomene na svoje djetinjstvo, sudjelovanje u radničkom pokretu i strahote za vrijeme NDH, boravak u partizanima, stravično iskustvo Golog otoka, rad u socijalističkim tvornicama i novinama te druženja s intelektualcima iz bivše države i Europe, u kojima je sudjelovala zajedno sa suprugom, filozofom Dankom Grlićem.

U nastavku emisije nastavljamo razgovor o turbulentnim događajima 20. stoljeća s Helenom Janeczek, dobitnicom najprestižnije talijanske književne nagrade Strega. „Djevojka s Leicom” kaleidoskopski je roman o Gerdi Taro, fotografkinji i antifašističkoj heroini.

Istovremeno fikcionalizirana biografija i snažan prikaz 30-ih godina prošlog stoljeća sa financijskom krizom i usponom nacizma.

Urednici su Koraljka Kirinčić i Gordan Nuhanović.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!