15:24 / 31.03.2022.

Autor: HRT

Knjiga ili život: Renata Salecl i Alfred Fischer

Utorkom na Trećem

Utorkom na Trećem

Foto: Knjiga ili život / HRT

U utorak, 5. travnja, u 20:05 na Trećem programu slijedi emisija Knjiga ili život.

Poznata slovenska filozofkinja i sociologinja Renata Salecl bila je gošća Filozofskog teatra u Zagrebu pa smo i mi iskoristili priliku za razgovor s nekadašnjom pripadnicom znamenite Ljubljanskoe škole psihoanalize a današnjom profesoricom na London School of Economics, istraživačicom pri Institutu za kriminologiju na Pravnom fakultetu u Ljubljani te profesoricom na Birkbeck Collegeu.

Autorica je knjiga "O anksioznosti", "(Per)verzije ljubavi i mržnje" i "Tiranija izbora", a povod našem razgovoru je knjiga "Čovjek je čovjeku virus" koju je sa slovenskoga prevela Anita Peti Stantić.

Alfred Fischer bio je osječki Židov, studirao je filozofiju u Beču, završio pravo u Zagrebu, odvjetnik koji se 1941 s obitelji sklonio u Mađarsku. Posljednjih godina rata skrivali su se u Budimpešti, a Alfred je u bilježnice zapisivao svoja politička i filozofska promišljanja, opisivao život u Budimpešti pred sam kraj rata. Njegovi dnevnički zapisi sada su prvi put objavljeni pod naslovom: „Još nekoliko dana”.

Za kraj književni kritičar Dario Grgić vodi nas na književno putovanje u Rumunjsku uz nekonvencionalni roman Mircea Cărtărescua "Nostalgija" koji su na hrvatski preveli Luca-Ioan Frana, Marina Gessner i Ivana Olujić.

Urednici emisije su Koraljka Kirinčić i Gordan Nuhanović.

Emisiju možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj se videoteci nalaze emitirana izdanja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!