19:57 / 03.02.2022.

Autor: HRT

Knjiga ili život: Stanislaw Lem i Miroslav Kirin

Utorkom na Trećem

Utorkom na Trećem

Foto: Knjiga ili život / HRT

U utorak, 8. veljače, na Trećem programu u 20:05 slijedi emisija Knjiga ili život: Stanislaw Lem i Miroslav Kirin.

Stanislaw Lem, poljski književnik, filozof i satiričar najprevođeniji je poljski pisac. Prošle godine slavila se stota obljetnica njegova rođenja i u Poljskoj je proglašena "Godinom Stanislawa Lema". Na hrvatskom smo mogli čitati roman “Solaris” iz 1961. godine, jedan od najvažnijih romana 20. stoljeća, prema kojemu je Andrej Tarkovski snimio 1972. godine istoimeni film. A u obljetničkoj je godini prevoditelj Adrian Cvitanović preveo još četiri Lemove knjige.

Na tankoj granici poezije i zbilje nalazi se "Babanija", svijet uhvaćen među koricama knjige Miroslava Kirina. Nadahnut stvarnim geografskim kategorijama i stvarnim ljudima Kirin je svijet u kojem je odrastao ponovo stvorio. Jer Banija je, piše, sad već mitska mikrozemlja. Zemlja koju se svako malo nužno mora reimaginirati. Banski kraj, Banska krajina, Banska granica, Banal Grenze, Banija, Banovina, itd. Naš je gost autor 10 pjesničkih zbirki i autofikcionalnog romana "Album" za koji je dobio nagradu Jutarnjeg lista, esejist i prevoditelj Miroslav Kirin.

Urednici emisije su Koraljka Kirinčić i Gordan Nuhanović

Emisiju možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj se videoteci nalaze emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!