20:00 / 14.04.2022.

Autor: HRT

Knjiga ili život: Tena Štivičić i Prozak na vrh jezika

Utorkom na Trećem

Utorkom na Trećem

Foto: Knjiga ili život / HRT

Novo izdanje emisija Knjiga ili život slijedi u utorak  19. travnja u 20:05 na Trećem programu HTV-a.  

Tena Štivičić jedna je od rijetkih umjetnica koja je ustrajnim radom uspjela biti kontinuirano prisutna na svjetskim kazališnim daskama. Prva je hrvatska autorica čija je drama izvedena u jednom od najvažnijih svjetskih kazališta, National Theatreu u Londonu. Riječ je o drami „Tri zime” ujedno prvoj jedne hrvatske autorice koja je osvojila najprestižniju nagradu za dramatičarke engleskog govornog područja Susan Smith Blackburn. Povod našem razgovoru nedavno je objavljena drama „64” koju u režiji Arije Rizvić možemo gledati i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

A u idućim minutama predstavit ćemo one kojima predajemo leno hrvatske književnosti, mladim, tek stasalim autorima. Nagrada „Na vrh jezika,” namijenjena je pjesnicima a nagrada „Prozak” fikcijskoj prozi i dodjeljuju se autorima i autoricama do 35 godina.

Preostaje nam još rubrika „Kucamo na vrata zaboravljenih asova” – kritičar Dario Grgić pokucao je na vrata filozofa Oswalda Spenglera koji mu se ukazao sa svojom ranom knjigom koja se zove Heraklit koja je važna i zato što u njoj naziremo zametke ideja koje će Spengler razviti u slavnoj knjizi „Propast Zapada”. 

Urednici emisije su Koraljka Kirinčić i Gordan Nuhanović.

Emisiju možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj se videoteci nalaze emitirana izdanja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!