Knjiga ili život: Ukrajinska književnost i William S. Burroughs

03.03.2022.

19:47

Autor: HRT

Utorkom na Trećem

Utorkom na Trećem

Foto: Knjiga ili život / HRT

U utorak 8. ožujka na Trećem programu u 20:05 slijedi emisija Knjiga ili život.

U ovom strašnom času za Ukrajinu i Ukrajince nama, kao emisiji o književnosti, preostaje da ukažemo na spone koje postoje između hrvatske i ukrajinske književnosti.

Urednik Josip Ivanović čija izdavačka kuća već niz godina objavljuje ukrajinske autore predstavit će nam neke svoje izdavačke asove iz Ukrajine, a lektorica i prevoditeljica Dariya Pavlešen i Josip Ralašić s Ukrajinistike pružit će nam kratki uvid u ukrajinsku književnost.

Destruktivnost ljudskoga roda koji je svijet doveo do ruba propasti bolno je prisutna upravo sada dok gledamo slike razaranja Ukrajine. A upravo je ljudska destruktivnost sada već davne 1986. godine navela pisca Williama S. Burroughsa na pisanje možda najintimnijeg djela Mačka iznutra.

Čovjek je zla životinja! Moja povezanost s mojim mačkama spasila me je od pogubne, sveprožimajuće besmislenosti i neukosti, piše Burroughs. Knjigu je preveo i Vojo Šindolić, ilustrirala ju je Maja Rožman a zašto bi ju trebalo pročitati propitat ćemo književnog kritičara Daria Grgića

Urednici emisije su Koraljka Kirinčić i Gordan Nuhanović.

Emisiju možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj se videoteci nalaze emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!