16:45 / 15.04.2021.

Autor: HRT

Knjiga ili život: Velike ideje - Književnost i Civil u Berlinu

Utorak, 20. travnja na Trećem

Utorak, 20. travnja na Trećem

Foto: Knjiga ili život / HRT

U utorak, 20. travnja na Trećem programu u 22:20 pogledajte novo izdanje emisije Knjiga ili život. Knjiga "Velike ideje - Književnost" u prijevodu Vedrana Pavlića donosi pregled svjetske književnosti od najstarijih artefakata, preko kasnijih dominantnih književnopovijesnih strujanja, do suvremenosti određene naglašenim globalizacijskim, interkulturnim i supkulturnim pojavama i trendovima.

U knjizi su predstavljena dobro poznata kanonska djela, ali i mnogi književni tekstovi nastali izvan dominantnoga, zapadnoga kulturnog kruga. "Civil u Berlinu" poljskog novinara i publicista Antonia Sobanskog svjedoči o prvim godinama nacifikacije Njemačke.

Kao germanofil, autor posjećuje Berlin i iz blizine prati divljanje Hitlerovih bandita, a u Nürnbergu prisustvuje Festivalu nacizma. Knjiga je zbirka putopisa iz doba mraka u kojima Sobanski govori i o pojavama kao sto su moda, noćni život, komentira arhitekturu te umjetnost toga doba. O knjizi govore prevoditelj Adrijan Cvitanović i urednik i izdavač Josip Pandurić.

Urednici su Koraljka Kirinčić i Gordan Nuhanović.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!