21:34 / 03.05.2022.

Autor: HRT

Knjiga ili život: Vjera Balen-Heidl i Zoran Žmirić

Utorak, 10. svibnja na Trećem

Utorak, 10. svibnja na Trećem

Foto: Knjiga ili život / HRT

Novo izdanje emisija Knjiga ili život prikazujemo u utorak 10. svibnja u 20:05 na Trećem programu HTV-a.

Zahvaljujući našoj gošći, Vjeri Balen-Heidl na hrvatskom smo mogli čitati mnoga djela američke književnosti koja su pisali klasici poput Williama Faulknera i Marka Twaina. Glasoviti engleski roman Emma Jane Austen u njenom je prijevodu doživio već tri izdanja u tri nakladničke kuće. Dobitnica je je nagrade za životno djelo Društva hrvatskih književnih prevodilaca i najvećeg prevodilačkog priznanja u nas, nagrade "Iso Velikanović" za životno djelo.

Mnogo je razloga za razgovor s Vjerom Balen-Heidl a direktan povod prijevod je romana Zalagaoničar Edwarda Lewisa Wallanta, jedan od prvih američkih romana o čovjeku koji je preživio Holokaust, prodan u više od 500 000 primjeraka odmah po objavljivanju 1961. 

Prije toga idemo u Rijeku, u posjet piscu Zoranu Žmiriću kojemu je upravo izišao novi roman, Hotel Wartburg – istina je, već u ime asocira na legendarni istočno-njemački automobil Wartburg, ali on je u Žmirićevom romanu tek okidač za uspomene na godine odrastanja i sazrijevanja u sjenci dominantnog oca, najblaže rečeno. 

Urednici emisije su Koraljka Kirinčić i Gordan Nuhanović.

Emisiju možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj se videoteci nalaze emitirana izdanja.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!