Kolaži o laži: Lažne snimke

19.07.2021.

16:31

Autor: HRT

Nedjelja, 1. kolovoza na Prvom

Nedjelja, 1. kolovoza na Prvom

Foto: Kolaži o laži / dokumentarna serija

U nedjelju 1. kolovoza u 14 sati na Prvom programu prikazujemo drugu epizodu dokumentarne serije Kolaži o laži. Redatelj Bruno Anković u epizodi o lažnim snimkama pokušava stvoriti lažnu arhivsku snimku koja bi potencijalno mogla promijeniti tijek povijesti. U njegovom eksperimentu kompjutorski generirani bivši predsjednici Josip Broz Tito i Franjo Tuđman igraju stolni tenis u Kumrovcu. 

video thumb

Može li se stvoriti savršen povijesni falsifikat i bi li takva snimka mogla promijeniti tijek povijesti ili barem našu percepciju o tome? Pratimo snimanje i nastanak tzv. deep fake snimke bivših predsjednika u režiji iskusnog redatelja Brune Ankovića analizirajući zapanjujuće dosege suvremene tehnologije.

O temi interpretacije prošlosti kroz fotografske i videozapise razgovaramo s fotografom i teoretičarom fotografije Davorom Konjikušićem, povjesničarom i filmskim kritičarom Silvestrom Miletom i fotografkinjom Sandrom Vitaljić.

Nova, nikad viđena arhivska snimka stolnoteniskog meča između Josipa Broza Tita i Franje Tuđmana prikazana je nasumično odabranoj publici, a zanimalo nas je koliko će ih povjerovati u njezinu vjerodostojnost. 

Režiju potpisuju Nebojša Slijepčević i Judita Gamulin, a producentica je Rea Rajčić.

Produkcija: Eclectica 

Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!