Kolaži o laži: Teorije zavjere

10.08.2021.

14:57

Autor: HRT

Nedjelja, 22. kolovoza na Prvom

Nedjelja, 22. kolovoza na Prvom

Foto: Kolaži o laži / dokumentarna serija

U nedjelju 22. kolovoza na Prvom programu u 14 sati prikazujemo dokumentranu seriju Kolaži o laži. U petoj epizodi serijala filmski redatelj Predrag Ličina dobio je zadatak da kreira teoriju zavjere kako bi testirao bi li Zagrepčani potencijalno u nju povjerovali i u tome je bio iznimno uspješan. 

Redatelj Ličina kreira potpuno apsurdnu i karikiranu teoriju koja tvrdi da UDBA i dalje vlada Hrvatskom, i to sa strateške lokacije pokraj koje Zagrepčani svakodnevno prolaze ne razmišljajući koje tajne krije ta sablasna "Udbina zgrada".

video thumb

Ideja je istražiti koliko su ljudi skloni povjerovati naivnim pričama i koliko će lako svoje povjerenje pokloniti videozapisu s nejasnim izvorom i kredibilitetom, ali i objasniti fenomenologiju širenja teorija zavjera.

Ličina svom timu priključuje psihologa, autora knjige "Teorije zavjera i hrvatska politička zbilja" i profesora na FPZG-u Nebojšu Blanušu, zatim iskusnog novinara i bivšeg zaposlenika Vjesnika, današnjeg urednika tjednika Express Igora Alborghettija, a u kreiranju posebnog videa o novonastaloj teoriji zavjere surađuje s filmskim montažerom, grafičkom dizajnericom i, naravno, internetskim trolom.

Redatelji su Nebojša Slijepčević i Judita Gamulin, a producentica Rea Rajčić.

Produkcija: Eclectica

Dokumentarnu seriju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!