Konformist

27.05.2022.

13:14

Autor: HRT

Subota, 11. lipnja na Trećem

Subota, 11. lipnja na Trećem

Foto: Konformist / film

Političku dramu Konformist prikazujemo u subotu, 11. lipnja, u 22:55 na Trećem. Konformist, snimljen prema romanu Alberta Moravije, jedan je od najboljih filmova Bernarda Bertoluccija jer je nadrastao i redateljeve ljevičarske aspiracije, pa nije samo portret fašističkog konformista, nego i svakoga drugog čovjeka koji neku ideologiju "upija", a da ne razmišlja samo kako bi što bolje živio.

Subota, 11. lipnja na Trećem

Subota, 11. lipnja na Trećem

Foto: Konformist / film

Godine 1920. tada trinaestogodišnjeg Marcella pokušao je zavesti homoseksualac Lino, a za nagradu mu je obećao pištolj. S tim pištoljem on ubije Lina. Godine 1938. Marcello, čiji zločin nije nikad bio otkriven, živi kao ugledan profesor filozofije u fašističkoj Italiji. Uskoro će se oženiti s Giulijom, običnom, ljepuškastom i površnom djevojkom.

Marcellova je majka narkomanka i s njom nema nikakve veze, a otac je u ludnici. Marcellu osjećaj sigurnosti daje rad za fašističku tajnu službu, jer tako pripada velikoj organizaciji koja i njemu daje veću važnost. Jednog dana od njega zatraže da ode u Pariz i uhodi svog bivšeg sveučilišnog profesora, poznatog antifašista.  

Subota, 11. lipnja na Trećem

Subota, 11. lipnja na Trećem

Foto: Konformist / film

 Na putu Marcella obavijeste da profesora "treba likvidirati". Za taj zadatak dostavljen mu je i pištolj. U Pariz stiže skupa s Giulijom i kad se sretnu s profesorom, a osobito kad upoznaju njegovu ženu provokativna ponašanja Annu, za Marcella više ništa ne ide "po planu"...

U filmu IL CONFORMISTA iz 1969. godine glume Jean-Louis Trintignant, Stefania Sandrelli, Gastone Moschin, Enzo Taroscio, Pierre Clementi, Dominique Sanda.

Bernardo Bertolucci je bio nominiran za Oscara za najbolji scenarij prema književnom djelu, a film je osvojio još nekoliko međunarodnih filmskih nagrada i nominacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!