10:00 / 18.03.2021.

Autor: HRT

Konje ubijaju, zar ne?

Srijeda, 31. ožujka na Trećem

Srijeda, 31. ožujka na Trećem

Foto: Konje ubijaju, zar ne? / film

Drama redatelja Sydneyja Pollacka Konje ubijaju, zar ne?, snimljena prema romanu Horacea McCoya, na rasporedu je u srijedu 31. ožujka u 21 sat na Trećem programu HTV-a.

Gloria Beatty, ogorčena mlada žena bez nade u bolju budućnost, prijavljuje se na plesni maraton koji pobjedničkom paru nakon svakodnevnog višetjednog plesanja uz minimalni odmor donosi novčanu nagradu. Budući da se njezin partner razboli, Gloria pleše s Robertom, mladićem izuzetno nježne naravi. I dok organizator natjecanja zabavlja publiku gladnu senzacija, sudionici iz sata u sat sve teže uspijevaju ostati budni i na nogama kako bi došli do glavne nagrade. Postupno parovi posustaju i otpadaju, a među posljednjima ostaju Gloria i Robert...

Srijeda, 31. ožujka na Trećem

Srijeda, 31. ožujka na Trećem

Foto: Konje ubijaju, zar ne? / film

Film je rađen prema romanu Horacea McCoya. Radnja se zbiva tridesetih godina prošlog stoljeća, kad su plesni maratoni bili iznimno popularan način zarade za siromašne ljude koji su očajnički trebali novac. Ponekad bi maratoni trajali tjednima, pa i više od mjesec dana, a natjecatelji su se forsirali iznad granica fizičke, emocionalne i mentalne izdržljivosti. Ljudi su plaćali ulaznice i dolazili gledati njihovo mučenje i nagađati tko će izdržati do kraja.

Film je bio nominiran za osam Oscara (redatelj, glavna glumica, sporedni glumac, sporedna glumica, adaptacija scenarija, kostimografija, montaža) a osvojio ga je samo Gig Young. Film je ostvario i znatan komercijalan uspjeh, a redatelju Sydneyu Pollacku širom je otvorio vrata uspjeha: nakon toga nastali su izvrsni filmovi "Jeremiah Johnson", "Djevojka koju sam volio" i "Tri kondorova dana", koji su mu donijeli epitet jednog od najuglednijih redatelja sedamdesetih godina. Pollack je velik uspjeh doživio kasnije i filmovima "Tootsie" (10 nominacija za Oscar) i "Moja Afrika" (5 osvojenih Oscara). 

U američkoj drami THEY SHOOT HORSES, DON'T THEY? Iz 1969. godine glume Jane Fonda, Michael Sarrazin, Susannah York, Gig Young, Bonnie Bedelia, Michael Conrad, Red Buttons...

Scenaristi su James Poe Robert E. Thompson.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!