12:14 / 27.03.2021.

Autor: HRT

Na putu: Konjima do Crnog mora

Nedjelja, 11. travnja na Prvom

Nedjelja, 11. travnja na Prvom

Foto: Na putu: Konjima do Crnog mora / dokumentarna serija

U nedjelju 11. travnja u 20:10 na Prvom emitiramo dokumentarnu seriju Na putu: Konjima do Crnog mora. Put od Zagreba do Crnog mora iznosi oko 1300 kilometara. Avionom to je dva sata, automobilom dva dana, a konjem... dva mjeseca! Nekad se na konjima trgovalo, putovalo, ratovalo, osvajala su se i rušila carstva, a danas to je pustolovina, u koju će se upustiti dvojica pustolova i prijatelja - Dušan Bućan i Boris Veličan. Cilj njihove pustolovine je stići do Crnog mora na leđima životinjskih suputnica Zeke i Divne. No, postoji jedan problem - Boris ne zna jahati.

video thumb

Avantura života na leđima kobila samo što nije počela. Nekoliko tjedana prije puta Boris užurbano uči jahati. U pomoć mu je priskočila kći Marla, koja iza sebe ima dugogodišnje jahačko iskustvo. Iako svoje jahačko iskustvo veže uz dugogodišnjeg suputnika Samsona, u ovoj avanturi morat će se priviknuti na kobilu Zeku.

Sve je spremno za put. Ili barem tako Boris i Dušan misle. Plan puta? Pratiti tok rijeke Save!

Prvo iskušenje na njihovom putu dolazi u obliku oluje. Svoje skrovište pronalaze u Državnoj ergeli Đakovo. Dušan ispunjava svoj san - okuša se u jahanju dresiranog lipicanca.

Na putu prema granici zastaju u Županji. Tamo se sureću sa simpatičnim ribarem i njegovom kćeri, a pravi spektakl priređuju im graničari.

Posljednja etapa njihovog puta kroz Hrvatsku je četrdeset tisuća hektara velika šuma hrasta lužnjaka. Kada suvremena tehnologija zakaže u gustoj šumi, momci moraju pronaći izlaz i spas od napasti koje ih snađu. Mogu li naši junaci svladati bespuća Spačvanske šume i pronaći put prema Srbiji?

Stručni suradnik je Hermengildo Gall. Scenaristica dokumentarne serije je Ivana Vuković, a redatelj Tonći Gaćina. Direktor fotografije je Ivan Zadro, snimatelji Tonći Gaćina, Tino Mrvelj, Bojan Mrđenović i Matej Subotić, snimatelj bespilotnom letjelicom Tino Mrvelj, a montažer Tomislav Josipović.

Skladatelj glazbene teme za špicu je Dubravko Robić, producenti su Danijel Pek i Maja Pek–Bruenjes, a urednici Mladen Ćapin i Matija Vukšić.

Produkcija: Antitalent za HRT

Dokumentarnu seriju na području RH možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!