13:23 / 19.01.2021.

Autor: HRT

Kraj starih vremena

Komedija slavnoga Jiříja Menzela

Komedija slavnoga Jiříja Menzela

Foto: Kraj starih vremena / film

U ponedjeljak 25. siječnja na Trećem programu HTV-a u 20:55 emitiramo komediju Kraj starih vremena češkoga redatelja Jiříja Menzela.

Početkom 20. stoljeća u Češkoj, u jednoj plemićkoj rezidenciji živi novopečeni aristokrat Stoklasa sa svojom djecom, a koji neprestano zbunjuje poslugu i ostale zaposlenike svojim "plebejskim" navikama. Naime, kako nije aristokratskoga podrijetla, što ga jako muči, daje sve od sebe ne bi li kupio obližnji zamak i zadobio poštovanje u društvu.

Jednom prilikom organizira veličanstveni lov ne bi li pridobio lokalnu kremu. Na njegovu svečanu gozbu, međutim, dolazi sumnjiva individua koja se predstavlja kao knez Aleksej neobična ponašanja, držeći se kao da pripada rodu baruna Prášila (što bi bila češka verzija baruna Münchhausena), ili pak Don Quijotea ili Don Juana.

Kraj starih vremena, najpopularnijega češkoga redatelja svih vremena  Jiríja Menzela (Oscarom nagrađen za komediju Strogo kontrolirani vlakovi), zabavna je komedija koja na raspoznatljiv češki duhovit način izvrgava ruglu život i postupke jednoga snobovskoga, no u suštini dobroćudnoga grofa, iz čijih se postupaka zrcali taština i sitničavost mnogih sličnih.
 
To je i inače jedna od čestih tema ovoga redatelja, koji kroz benigne pričice malih, simpatičnih Čeha zorno prikazuje njihove nedostatke, nemoći i navike. Osim isključivo "češkog" pristupa, redatelj u ovome filmu progovara i općenito o boljkama ljudi koji se nastoje prebaciti u viši stalež, a za to nisu sposobni.


U filmu (KONEC STARÝCH ČASŮ) iz 1989. glume Josef Abrhám, Marián Labuda, Jaromír Hanzlik, Rudolf Hrusínský, Jan Hartl, Jan Hrusinsky, Jirí Adamira. Scenaristi su Jirí Menzel i Jirí Blazek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!