Kratko o kratkom: "Poklon predsjednika Nixona" i "Zvir"

14.03.2022.

14:30

Autor: HRT

Kratko o kratkom

Kratko o kratkom

Foto: HTV / HRT

U ponedjeljak, 14. ožujka, na Trećem programu u 21 sat u emisiji Kratko o kratkom na rasporedu su filmovi Poklon predsjednika Nixona i Zvir. Riječ je o dvije sjajne komedije, nakon kojih u emisiji slijedi razgovor s dvojicom redatelja, Igorom Šeregijem i Miroslavom Sikavicom.

Poklon predsjednika Nixona prati događaj s početka 1970-ih. Stipe i Peđa, obavještajci Jugoslavenske narodne armije, dobivaju poseban zadatak: pobrinuti se da poklon predsjednika SAD-a Richarda Nixona stigne do jugoslavenskog predsjednika Tita. Da stvar bude složenija, poklon je živo biće. Odnosno, bilo je živo. Redatelj filma je Igor Šeregi.

U filmu Zvir lakomisleno prihvaćen građevinski posao u apartmanskom naselju na obali pretvara se u komplikaciju za bagerista iz zaleđa koji, da bi sačuvao očinski autoritet te odradio legalan ali prljav posao, mora ukloniti neželjena svjedoka.

Kratkometražni igrani film Zvir premijerno je prikazan 2016. godine u prestižnom programu Quinzaine des Réalisateurs Filmskog festivala u Cannesu i nagrađen posebnim priznanjem ocjenjivačkog suda. Film je prikazan na više od četrdeset eminentnih međunarodnih filmskih festivala na kojima je osvojio sedam nagrada. Redatelj je Miroslav Sikavica.

Scenarist i voditelj emisije je Hrvoje Pukšec, redatelj Ivan Mokrović, a urednica Jelena Milošević.

Emisiju na području RH možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!