Kratko o kratkom: Piknik i Tanja

03.03.2022.

09:43

Autor: HRT

Kratko o kratkom

Kratko o kratkom

Foto: HTV / HRT

Od danas, svakoga ponedjeljka sve do lipnja na Trećem programu Hrvatske televizije u 20:05 gledatelji će moći uživati u kratkim igranim filmovima renomiranih domaćih autora. Filmovi će se emitirati u okviru emisije Kratko o kratkom. Tako će do lipnja biti prikazano 15 emisija i u njima čak 30 filmova renomiranih filmaša. Prva emisija na rasporedu je 7. ožujka.

Svi filmovi u emisiji Kratko o kratkom su kratkometražni, igrani i što je najvažnije uspješni. Projekt je nastao u programskom odjelu Drama Hrvatske televizije u želji da se kratki igrani filmovi populariziraju i učine dostupnijima.

Koncept je takav da nakon prikazanih filmova u emisiji slijede kratki razgovori. Scenarist i voditelj je filmski kritičar Hrvoje Pukšec, a njegovi gosti su autori, glumci i producenti kratkih filmova. Emisija je dovoljno dugačka da ljubitelji kratkih igranih filmova i svi znatiželjni pogledaju čak dva filma i upoznaju njihove autore. Odabrani filmovi proizvedeni su tijekom posljednjih desetak godina, obišli su brojne festivale u Hrvatskoj i inozemstvu i osvojili značajne filmske nagrade.

Poslije filma Piknik filmski kritičar Hrvoje Pukšec razgovara s redateljem Jurom Pavlovićem, a o filmu Tanja s redateljicom Jasnom Nanut.


Piknik

Film o odrastanju. Petnaestogodišnji Emir u društvu nadzornika socijalne službe odlazi u posjet ocu Safetu koji se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u poluotvorenom odjelu kaznionice na Igmanu. Zbog gužve u prometu kasne.

Film redatelja Jure Pavlovića osvojio je nagradu Europske filmske akademije (EFA) za najbolji europski kratki film u 2015. godini.

Tanja

Tanja je ostala bez posla, dečka i stana. Vraća se tati, u kvart u kojem je odrasla. U lokalnom kafiću sretne Denisa s kojim je išla u razred u osnovnoj školi. Tata požuruje Tanju da se prijavi na burzu rada. Ona to stalno odgađa. A onda opet sretne Denisa.

Film redateljice Jasne Nanut nagrađen je Oktavijanom za najbolji igrani film na Danima hrvatskog filma 2017.

Redatelj emisije je Ivan Mokrović, a urednica Jelena Milošević.

Emisiju na području RH možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!