Krici i šaputanja

17.05.2023.

Zadnja izmjena 07:02

Autor: HRT

Subota, 27. svibnja na Trećem

Subota, 27. svibnja na Trećem

Foto: Krici i šaputanja / film

Švedska drama realizirana prema motivima drame Tri sestre A. P. Čehova priča je o tri sestre i dvorkinji koja je svjedok njihova života, i u dramatičnom trenutku koji je u središtu zbivanja: jedna sestra u mukama umire od neizlječive bolesti, a ta obiteljska tragedija povod je da sestre rekapituliraju svoje živote... 

Na prvom su mjestu u tom reminisciranju frustracije junakinja, njihovi porazi u privatnom životu, egzistencijalne dileme koje one s mukom pokušavaju razriješiti.

U filmu glume Ingrid Thulin, Harriet Andersson, Liv Ullmann, Kari Sylwan i drugi. Krici i šaputanja film je s kraja stvaralački najuspješnije faze Ingmara Bergmana (Tišina, Persona), prijelaz na iduću fazu u kojoj će se posvetiti i nekim svakodnevnim ljudskim problemima. Po ugođaju i opsesijama taj se film, međutim, ne razlikuje od prijašnjih - ispunjen je morama i opterećenošću seksualnošću, a Čehovljeva drama tek je povod za "bergmanovsko" djelo.

Film iz 1972. godine prikazujemo u subotu, 27. svibnja, na Trećem programu u 23:55.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!