Krk: Tijelovo, prijenos mise i procesije

10.06.2022.

12:34

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Svetkovina Tijelova slavi se uvijek u četvrtak poslije svetkovine Presvetoga Trojstva. Na Prvom programu u 10 sati, u četvrtak 16. lipnja, prenosimo misu i Tijelovsku procesiju s Krka.  Bogoslužje će predvoditi mons. Ivica Petanjak, krčki biskup.

Svetkovina Tijelova slavi se uvijek u četvrtak poslije svetkovine Presvetoga Trojstva. Podrijetlo joj je vezano uz štovanje Presvetog Oltarskog Sakramenta koje se snažno razvilo u 12. stoljeću.

To se štovanje odnosilo više na stvarnu i trajnu Kristovu prisutnost u posvećenom kruhu nego na neko pravo slavljenje euharistije. Sa štovanjem je povezana jaka želja za gledanjem hostije.

Tijelovo je najprije u svoju biskupiju uveo biskup Robert iz Liegea, 1264. godine. Papa Urban IV. svojom bulom iz iste godine propisuje svetkovinu za cijelu Crkvu.

Dva su dijela bogoslužja Tijelova: misa u katedrali Uznesenja BDM, a potom teoforična procesija s Presvetim izvan katedrale s četiri postaje.

Organizator Luka Zadravec, režija Neven Mihael Dianežević, komentator i urednik Dragutin Siladi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!