10:52 / 17.05.2021.

Autor: HRT

Krv i meso

Subota, 29. svibnja na Trećem

Subota, 29. svibnja na Trećem

Foto: Krv i meso / film

Pustolovni film Krv i meso emitiramo u subotu 29. svibnja u 23:25 na Trećem programu HTV-a.

U neimenovanoj zemlji u zapadnoj Europi 1501. godine plemić Arnolfini uz pomoć svoje vojske i nemilosrdnih plaćenika uspije zauzeti grad iz kojeg je svojedobno protjeran. Plaćenike predvodi Hawkwood, a među njegovim ljudima koji nakon pobjede pljačkaju, pale i siluju je i odvažni Martin. Da bi ih se oslobodio, Arnolfini u dogovoru s Hawkwoodom njegove ljude na prijevaru izbaci iz grada, zbog čega Martin odluči osvetiti se obojici. Prilika za to ukazat će mu se kad dozna da se Arnolfinijev sin Steven uskoro ženi privlačnom princezom Agnes, koja stiže upoznati budućeg supruga. Martin okupi skupinu pljačkaša i otme Agnes, u koju će se uskoro zaljubiti...


Subota, 29. svibnja na Trećem

Subota, 29. svibnja na Trećem

Foto: Krv i meso / film

Realizirana u međunarodnoj koprodukciji, ova izvrsna kostimirana pustolovna drama bila je prvi u svjetskim razmjerima zapaženi projekt danas glasovitog nizozemskog scenarista i redatelja Paula Verhoevena.

Kao jedan od najkontroverznijih redatelja, stekavši nadimke "gospodar šoka" i "ludi Nizozemac", Verhoeven se tijekom karijere nametnuo kao autor sklon crnom humoru i apsurdu, koji tematiziranjem ekstremnog nasilja, seksualnosti i gdjekad patološki perverznog nemorala nudi pomaknutu, zavodljivo dekadentnu, ironičnu, pesimističnu i mračnu, no istodobno i izuzetno zabavnu sliku suvremenog društva. 

Uz izvrsnu režiju te dojmljivo scenografski i ikonografski rekonstruirano razdoblje kraja srednjeg vijeka, film Krv i meso odlikuju dinamična naracija, snažna energija, impresivna fotografija Verhoevenovog čestog suradnika Josta Vacanoa i velikog Basila Poledourisa te iznimno raspoloženi nastupi glumačke postave.

U američko-nizozemsko-španjolskom pustolovnom ostvarenju FLESH + BLOOD iz 1985. godine glume Rutger Hauer, Jennifer Jason Leigh, Tom Burlinson, Jack Thompson, Fernando Hilbeck, Susan Tyrrell, Ronald Lacey, Brion James, John Dennis Johnston, Simón Andreu, Bruno Kirby.

Paul Verhoeven režirao je film, a scenarij je napisao u suradnji sa Gerardom Soetemanom prema Soetemanovoj priči.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!