Krvopijci

05.12.2021.

16:28

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HRT / HRT

Hrvatski film Krvopijci emitiramo u petak, 17. prosinca, u 22 sata na Trećem. Neobičan film u žanru horora, konkretnije u podžanru vampirskog filma, jednostavna je priča snimljena u tamnim noćnim eksterijerima i interijerima zagrebačkoga Gornjega grada čime je postignut "gothic" stil.

Doktor Glogowecz koji sa suprugom Barbarom živi u vili na zagrebačkom Gornjem gradu usred noći primi u svoju psihijatrijsku ordinaciju Teobalda Majera, pacijenta koji je uvjeren da je vampir iz 16. stoljeća te da je obitelj Glogowecz u davnoj prošlosti bila poznata po lovu na vampire te je tako i dobila znakovito prezime.

Barbara je sklona vjerovanju u okultno i dok njezin suprug vjeruje da je riječ o psihičkom poremećaju, Barbara vjeruje u Teobaldovu priču. Ubrzo se gradom pročuje da se noću događaju neobične stvari, k obitelji Glogowecz se dosele njihovi rođaci, Jambrek i Jurek, a tu je i kućna pomoćnica...

U vrijeme kada je nastao, 1989., film nije pobudio velik interes, no danas ga je zanimljivo pogledati u kontekstu žanra koji je rijetko tretiran u hrvatskome filmu te zanimljive filmske fotografije Gorana Trbuljaka.

U hororu glume Maro Martinović, Ksenija Marinković, Danilo Lazović, Semka Sokolović-Bertok, Zvonimir Torjanac, Ranko Zidarić, Danko Ljuština, Zlatko Vitez. Scenarij i režiju potpisuje Dejan Šorak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!