12:45 / 18.11.2021.

Autor: HRT

Kulturna baština: Tragom nestale željeznice

Četvrtak, 2. prosinca na Četvrtom

Četvrtak, 2. prosinca na Četvrtom

Foto: Kulturna baština / HRT

U četvrtak, 2. prosinca na Četvrtom programu u 20:35 emitiramo emisiju Kulturna baština.

Slavonske šume, osobito one hrastove, još su tijekom 19. stoljeća pobudile pozornost poduzetnika. Iznimno prirodno bogatstvo bilo je nadohvat ruke, no za iole ozbiljnu eksploataciju trebalo je riješiti niz, kako bismo danas rekli, logističkih problema, to jest nakon sječe organizirati dopremu do pilana odnosno kupaca.

Kroz šume se krče putovi, kojima se i danas vozimo, no to nije sve. Između Koške i Harkanovaca, nedaleko od Našica, sagrađeni su prvi kilometri industrijsko-šumske uskotračne pruge.

Za ove krajeve neviđeni pothvat započeo je osamdesetih godina 19. stoljeća kad Henrik Salamon pl. Gutmann kupuje goleme posjede, odnosno pravo na sječu šume.

Da bi se drvo otpremilo do pilane, odnosno tvornice za daljnju obradu, trebalo ga je izvući iz šume. Stoga Gutmann gradi spomenutu prugu koja će se u idućem razdoblju širiti i postati Slavonska podravska željeznica za javni prijevoz robe i putnika. Djelovala je po početka sedamdesetih godina prošloga stoljeća.

Scenaristica i urednica Edda Dubravec, redatelj Luka Marotti, montažer Jadranko Kakša, snimatelj Damir Bednjanec.

Emisiju pratite i preko multimedijske platforme HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!