08:24 / 16.02.2022.

Autor: HRT

Kulturna baština: Tragom slavonskih staklara

  Četvrtak, 3. ožujka na Četvrtom

Četvrtak, 3. ožujka na Četvrtom

Foto: Kulturna baština / HRT

 U četvrtak, 3. ožujka, u 20:35 na Četvrtom programu prikazujemo emisiju Kulturna baština: Tragom slavonskih staklara.

Stakleni predmeti, njihovi oblici i ukrasi već nekoliko tisućljeća izazivaju nepodijeljeno divljenje. Ishodište priče o europskom staklu u mitskim je radionicama na Muranu odakle se ono prije nekoliko stoljeća proširilo u druge zemlje koje postupno razvijaju svoj repertoar oblika i dekoracija.

Isto tako ta čvrsta i istodobno lomljiva tvar tih je i pouzdan pokazatelj rada poduzetnika koji su se u potrazi za novim izazovima odvažili krenuti u krajeve gdje dotad nije bila zabilježena iole značajnija proizvodnja bilo čega, pa ni stakla. Guste i neprohodne šume još prije dva stoljeća pokrivale su gotovo devedeset posto Slavonije i uz obilje vode privukle su među ostalima i staklare, koji ovdje osnivaju prve manufakture.

Četvrtak, 3. ožujka na Četvrtom

Četvrtak, 3. ožujka na Četvrtom

Foto: Kulturna baština / HRT

Scenaristica i urednica emisije iz 2016. godine je Edda Dubravec. Snimatelj je Damir Bednjanec, montažer Jadranko Kakša, a redatelj Luka Marotti.

Emisiju pratite i preko multimedijske platforme HRTi

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!