10:31 / 16.09.2021.

Autor: HRT

Ljubav jedne plavuše

Ponedjeljak, 20. rujna na Trećem

Ponedjeljak, 20. rujna na Trećem

Foto: Ljubav jedne plavuše / film

U ponedjeljak 20. rujna u 22 sata na Trećem programu na rasporedu je film Ljubav jedne plavuše, prvi češki film koji je zapadne kritičare uvjerio kako u toj kinematografiji doista postoji novi val, odnosno jasna tendencija da se raskine s poetikom socijalističkog realizma.

Tu jednostavnu, u biti melodramsku priču, Miloš Forman režirao je 1965. godine s iskrenim suosjećanjem za tzv. obične ljude a istodobno gotovo dokumentarističkim realizmom i dozom karakterističnoga češkoga humora. Veliku je pozornost kritika posvetila i glumi početnice Hanne Brejchove, sestre najomiljenije češke glumice Jane Brejchove.

U češkom provincijskom gradiću nalazi se tvornica koja većinom zapožljava žene. Nestašica muškaraca rješava se na razne načine, pa tako i dovođenjem vojnika iz pričuve. Andula svoju će priliku dočekati kada se na zabavi nađe mladi Milda, član jednog sastava iz Praga. Već idući dan Milda se vraća u Prag, a Andula kreće za njim... 

U naslovnim ulogama filma Lásky jedné plavovlásky su Hanna Brejchova i Vladimir Pucholt.

Scenarij potpisuju redatelj Miloš Forman, Ivan Passer i Jaroslav Papoušek.  

Urednik je Dean Šoša


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!